A Badoo

2011. augusztus 3., 12:45
  

Eszem nincs, mit jelenthet ez a név. De mindenesetre azt beszélik, hogy a világ legnépszerűbb társkereső oldala, így muszáj ezzel kezdenünk. :) Ráadásul azt is hallottam róla fél füllel, hogy nagyon sok magyar ember látogatja, ezért neki is vágunk az oldal tesztelésének. Lássuk hát a Badoo.com-ot!

Mindenek előtt:
Muszáj leszögeznem, hogy a Badoo nálam eleve rossz ponttal indult! Ugyanis eddig már nem egy E-mail címemre kaptam különféle meghívókat a Badoo felhasználóitól, olyan emberektől, akiket soha az életben nem láttam még, és erős a gyanúm, hogy soha nem is fogok velük találkozni.
Megjegyzés: Létezik egy igen régi és ócska (de hatékony) trükk a társkereső oldalak felfuttatása során. Begyűjtenek egy rakás E-mail címet (hogy honnan, azt inkább nem részletezném, de szerintem mindenki el tudja képzelni), majd ezekre mindenféle kamu (értsd: a honlap üzemeltetői által elkészített) felhasználók neve alól kimegy egy rakás mail. És persze ezek a "felhasználók", akik küldik a leveleket, általában igen jól kinéző csajok és pasik, tehát az átlag honpolgár már csak ezért is késztetést érez, hogy regisztráljon az oldalon. Olcsó trükk, de beválik. Forgalomnövelésre kiváló - viszont hozzáértők szemében egy eléggé aljas megoldás. Ha úgy tetszik, spammelés.
De persze eszemben nincs feltételezni, hogy a Badoo is alkalmazná ezt a megoldást, még ha furcsa is, hogy olyan emberek küldenek nekem meghívókat, akiket soha nem is láttam. No de lássuk a lényeget.

Kezdőoldal:
Első ránézésre nem az a kifejezett, hagyományos társkereső oldal benyomását kelti. Kicsit elrugaszkodott számomra a stílus. Bár lehet, sokak számára nyerő ez a pár kiszórt fénykép a kezdőoldalon, de én nem estem hanyatt tőle. Viszont a kiírt 122.767.714 ... 122.767.722 ... 122.767.728 szóval a nagyon sok felhasználó impozáns lehet, amennyiben valós adatokat takar. ... Ööö, ha nem bánjátok, nem számolom most meg. :)
Technikai szempontból bizonyára hasznos az is, hogy egyből kiírja a lakhelyemet. Viszont engem a hideg kiráz, ha a neten olyan oldalra bukkanok, amelyik az IP címem alapján már egyből tudja, hogy honnan is netezek. Szóval ezzel máris kapott tőlem még egy fekete pontot a Badoo, így már kezdésnek kettővel rendelkezik. Ha általános iskolásként ezzel indítottam volna az első osztályban, jóanyám kitér a hitéből. No de tovább, tovább.

Regisztráljunk hát, mert itt azt is kell:
Nyilvánvaló, hogy a Badoo valamiféle misztikus kapcsolatban kell álljon a Facebookkal, a világ legnépszerűbb (és általam nem túlzottan kedvelt) közösségi (néphülyítő) oldalával. Ugyanis megtehetjük, hogy a Facebook-os regisztrációnk segítségével lépjünk be az oldala. Mivel az oldal már egyébként is tudja, hogy honnan netezek, így még több infót inkább nem osztok meg vele, ha nem muszáj. Ezért a "ha te így, hát én is" elv alapján elővarázsolom egy rég elfeledett mailcímemeet a kamrából, és azzal regisztrálok. Erre a célra pont tökéletes lesz.
Tetszik viszont, hogy mikor a regisztrációnál elkezdem begépelni a települést, már adja is be a lehetőségeket. Ráadásul miután megadtam azt a pár adatot, amit kért, egyből beadta a lehetőségét a freemail megnyitásának. Nem rossz. ... Kicsit világosodott az a két fekete pont.
Meg is nyitom a freemail-t, és vissza is igazolom a címet. A levél gyorsan megjön, és nem is kerül spam mappába. Hurrá!

Keresd meg az ismerőseidet:
Persze visszaigazolás után egyik lehetőségként nem bírja kihagyni, hogy lekérje a freemail-es ismerőseim adatait. Na, ez a "Keresd meg az ismerőseidet" funkció az, amivel aztán tényleg ki lehet engem kergetni a világból. Igen, tudom, hogy kiváló marketing eszköz arra, hogy a tudatlan netezők valamennyi ismerősének mailcímét megkaparintsuk, és megértem, hogy a Badoo is szeretne tudni mindenkiről mindent. De nálam ez nem jön be. A korábbi két fekete pont mégsem fehéredik ki.

Profil:
Itt is, mint minden jobbfajta oldalon megadhatsz adatokat magadról, és szebbnél szebb fényképeket tölthetsz fel az oldalra, hogy a világ minden tájáról csodájára járjanak az emberek. Mókás volt, hogy a fényképek feltöltésénél szerepelt egy ilyen link: "Most nem, de megígérem, hogy feltöltök egy fotót holnap... " LOL :)

Társ keresése:
A fenti agymenés hosszúsága ellenére alapvetően gyorsan el lehet jutni eddig a pontig. Tehát ott tartunk most, hogy keresünk valakit, aki tetszik nekünk. Az oldal alapvetően a saját települést ajánlja fel kereséskor, de lehet egy csúszkával növelni a "hatótávolságot", így a település X km-es környezetében is kereshetünk partnert magunknak. Ki is választok hát egy szimpatikusnak tűnő humanoid lényt. Klikk után bejön a profiloldala, ami után megdöbbenve látom, hogy a kiscsaj egy macsóval ölelkezik össze. De akkor mi ... izé, ki a fenét keres egy társkereső oldalon??? :) Mindegy, ő tudja. A lényeg, hogy csinos, így megnézzük hát közelebből. ... Gondoltam én naivan. Viszont Badoo pajti kiírja az orrom elé, hogy addig nem nézhetem meg egyik ember képeit sem, amíg én fel nem töltök legalább 3 darabot magamról. Na, rotty neki. :) Ugyanakkor van ebben a trükkben valami, hiszen így a (hozzám hasonló) nyálcsorgatók nem tudják anonim nézegetni a többieket. Trükkös, tetszik a megoldás. :)
Felraktam hát 3 fotót, mert ha jól vettem észre, enélkül élni nem lehet a Badoo-n, mivel más funkció sem működik enélkül.
Viszont ahogy megvan a 3 fénykép, máris új lehetőségek nyílnak meg előttem a társkeresés mezején.

Randiznának veled (illetve velem) funkció:
Ehhez aktiválnom kellene a "Szupererő"-met, hogy megtudjam, kik randiznának velem. Legalábbis ezt írja ki. Nálam a szupeperőből óriási készletek álnak rendelkezésre, így habozás nélkül ráklikkelek az aktiválásra. Elég lehangoló, hogy ezzel a "szupererős" dologgal újra az ismerőseim mailcímét próbálja megszerezni. Kár érte, ezt hittem, valami más funkció lesz... :(

Randiznál velük funkció (azazhogy én randiznék velük):
Erre a linkre klikkelve bejön egy újabb link, ahol egy Randi játékba kel belépnem. ... Nem lehetett volna ezt már eleve úgy kiírni, hogy "Randi játék"? na mindegy. Játsszunk hát egyet. A "Randi játék" lényege az, hogy véletlenszerűen bead különböző embereket az érdeklődési körömből, És kiválaszthatom, hogy szeretnék-e vele találkozni, avagy nem. Természetesen minden Nem válaszra újabb arckép tárul elém. Tehát voltaképpen egy villámrandi jellegű csoda ez, és nem is a rosszabb fajtából.

A többi funkcióját nem részletezem, mert vagy az eddigiekhez kapcsolódik, vagy újra csak az ismerőseim címét akarja megszerezni. Tehát ezzel nem fárasztalak Benneteket, kedves olvasóim.

Kapcsolatfelvétel:
Viszont amíg fent voltam a Badoo-n, két "ember" is csevegni akart velem. Nem telt el hosszú idő, ismerőseim sem voltak, de ők mégis rám találtak valahogy. Mondanom sem kell, hogy nem ismerem őket (sem). Egyikük valami Oregano volt. Na, azt nem társkereső oldalakon, hanem a bolognai mártásban szeretném viszont látni. A másik viszont valami Enci nevű csaj volt. Írtam is nekik vissza a chat felületen, ha már ilyen lelkesen szeretnének velem megismerkedni. De persze egyik sem válaszolt.
Viszont a Badoo kiírta, hogy ha nem tudom, elolvasta-e már az üzimet, egy linkre kattintva kideríthetem. Hát mit ne mondjak, igazából nagy ívben ... izé, nem nagyon érdekelne, hogy elolvasta-e. De most direkt a Ti kedvetekért mégis kíváncsivá tettem magam, és ráklikkeltem a linkre. Erre megint előjött ezzel a szupererő aktiválással, ami ugye nem más, mint az ismerőseim adatainak megadása a Badoo részére.
Hogy logikailag hogyan függ össze egy chatüzenet elolvasása azzal, hogy kik az ismerőseim, nem tudom. Illetve sajnos mégis tudom - ez is egy újabb trükk arra, hogy a Badoo minél szélesebb körben ismertté váljon. Marketing, ha úgy tetszik. Tehát végül is kiderült, hogy a két ember, aki "csevegni akart" velem, azok nem valós emberek, hanem jó eséllyel a Badoo által generált felhasználók voltak (hiszen csesztek válaszolni nekem). Ez - mit ne mondjak - nem tetszett nekem egyáltalán. Legalább két fekete pöttyöt kapott ezért a Badoo.

Miután regisztráltam és visszaigazoltam, kaptam egy újabb mailt erről. na, annak az alján megpillantottam egy kis linket, amire klikkelve be tudom állítani a Badoo-tól kapott üzeneteimet. Gyorsan ki is lőttem az összeset (mivel alapesetben ugye úgy volt beállítva, hogy minden történésről küldjön mailt.

Végső értékelés:
- Kéretlenül, ismeretlenektől kapott meghívók.
- IP cím alapján történő tartózkodási hely beazonosítása.
- A funkciók fele lényegében arra terjed ki, hogy megadjuk az ismerőseink adatait (meghívjuk őket).
- Kamu felhasználók az oldalon, akik azért veszik fel velünk a kapcsolatot, hogy a végén mégiscsak megadjuk az ismerősök adatát az oldalnak. (Kezdem érteni, hogyan is jött össze a sokmilliós felhasználói tábor. Ha minden 50. ember adja csak meg az ismerősei mailcímét, hipp-hopp össze lehet szedni ennyi embert a neten. Mint a vírus, úgy tud ez terjedni.)
- Ezen a társkereső oldalon az egyetlen komolyabb pozitívum mindössze a Randi játék volt. Illetve azt is el kell ismerni, hogy a keresője sem olyan rossz, bár azért többet vártam attól is.

Hát ennyi volt számomra a Badoo. Őszintén szólva egy óriási csalódás. Egyáltalán nem ezt vártam a világ legnépszerűbb oldalától. Az világos, hogy miért van ennyi regisztrált tagja. De ha így folytatja, akkor én nagy jövőt nem jósolok neki (bár az emberi viselkedés már párszor meglepett életem során).

Összességében egy 2-es osztályzatot adnék a Badoo-nak, többet semmiképpen nem érdemel.